top of page

Mijn Grote Verandering Sinds Ik ZZP'er Ben!

Bijgewerkt op: 2 sep. 2021


Nu ik een jaar zzp'er ben, merk ik dat ik grote stappen heb gemaakt in mijn persoonlijke ontwikkeling. Op 20-jarige leeftijd heb ik ervoor gekozen om van mijn hobby mijn werk te maken. Ik wist dat ik het in me had om mijn eigen keuzes te maken en stappen te maken in mijn carrière. Nadat ik de opleiding Allround Styling in Amsterdam had afgerond, wist ik het zeker: Ik ga ervoor! Ik ben naar de KVK gegaan, heb mij ingeschreven en daar sta je dan: buiten met een map in je hand met de naam LabelYoon op een papiertje. Wauw! Wat voelde dat goed. De eerste stap is gezet. Wat nu? Ik ben gelijk aan de slag gegaan om mooi beeldmateriaal te schieten met diverse fotografen en makeup/hair artiesten om zo mijn portfolio te vullen met mooi werk. Ik wist heel zeker dat ik eerst mijn portfolio map vol mooi beeldmateriaal wilde en daarna pas klanten wilde gaan benaderen.


In de eerste paar maanden als zelfstandig ondernemer werkte ik veel in een kledingwinkel. Ik vond het leuk om mensen te helpen met het zoeken naar de perfecte outfits. De blije gezichten die ik zag nadat klanten met toffe sets de deur uitliepen, deed mij onwijs goed. Toen kwam Corona.. Vanwege het sluiten van de winkel kreeg ik weinig uren. Ik merkte al snel dat ik minder lol in het werk kreeg. Niet dat ik het niet leuk vond om dames te stylen. Dat was juist het leukste eraan. Maar in deze periode voelde ik me een vis in een vissenkom. Doordat ik minder uren kreeg had ik daarentegen meer tijd om na te denken wat ik nu echt wilde doen. Een paar weken later heb ik ontslag ingediend bij de kledingwinkel en ben ik vol goede moed weggegaan en vol energie naar huis gegaan om gelijk aan de slag gegaan om een plan te maken hoe ik nu aan de bak kan gaan als Allround Fashion Stylist. Ik had immers geen inkomen meer.


Achteraf gezien kwam de Corona op het juiste moment voor mij. Weken nadat ik ontslag had genomen kwamen er ineens aanmeldingen binnen. Alsof ze hadden gewacht totdat ik meer focus had voor mijn eigen onderneming... Deze aanmeldingen kwamen van fotografen of visagisten waarmee ik gratis portfolio materiaal had geschoten. Masterclasses, Campagnes of Video Clips zijn klussen die ik mocht stylen. Doordat ik meer focus en tijd had voor mijn eigen bedrijf kon ik meer op social media posten, leuke blogs schrijven en ideetjes bedenken voor in de toekomst. Ik ben daarom wel echt blij dat ik eerst dingen gratis heb gedaan voordat ik daar geld mee ging verdienen. Omdat ik zo wel met diverse mensen heb kunnen werken en mijn krachten heb kunnen laten zien om vervolgens nu wel meerdere klussen met hun eruit te kunnen halen en zij weten wat ik in mijn bol heb. Als de dag van vandaag weet ik ook dat ik ook nog wel eens dingen voor lagere tarieven zal doen om vervolgens nog meer klanten eruit te kunnen halen.


Maar wat is nu mijn grootste verandering sinds ik zzp'er ben?

Als ik mezelf nu vergelijk met afgelopen jaar toen ik net begon, kan ik zeggen dat ik heel veel ben gegroeid. Een jaar geleden durfde ik nog niet eens de tandarts te bellen voor een afspraak. Ik stelde het uit en dat geldt ook voor mensen mailen of bellen. Vandaag de dag vind ik het nog steeds spannend om bedrijven te bellen omdat ik niet weet of ik het goed doe... Maar 1 ding heb ik wel echt geleerd van dit vak. Als je het niet doet dan komt het er ook niet van. De mensen aan de andere kant van de telefoon weten niet wie je bent hoe je eruit ziet etc. Mond op mond reclame daar ben ik echt een ster in. Het vertellen van mijn verhaal en het regelen van dingen face to face gaat mij veel gemakkelijker af. Het liefst doe ik dat met alles. Omdat je gelijk jezelf aan diegene kan voorstellen en je verhaal kan delen met emotie. Door een telefoon zullen mensen snel denken ja pfff weer een Stylist of weer iemand die wat nodig heeft van ons. Wanneer ik ze face to face zie kunnen ze mijn verhaal horen en zien hoeveel passie ik daarvoor heb en kan ik daar veel gemakkelijker dingen voor regelen. Dat is nu echt iets waar ik in gegroeid ben. Mensen benaderen en contacten. Zij zijn ook maar mensen en als je het niet probeert komt het er ook niet van.


Ik ben ook gegroeid in het nooit opgeven. Op het moment dat ik ontslag had genomen had ik helemaal geen inkomen meer. Ik heb in heel deze Corona periode nooit gedacht fuck ik ga niks verdienen en dit komt helemaal door die Corona dit en dat. Tuurlijk heb ik het in mijn naasten gezien hoe bedrijven kapot gaan nadat ze een maand dicht moesten en dit is ook gebeurt in mijn gezin. Corona heeft ook echt een hoop stress geleverd. Maar 1 ding wat je niet moet doen is je hoofd laten hangen. En wat ik het meeste in mij heb zitten is creativiteit. Wanneer iets tegenzit moet je proberen jezelf staande te houden. Bedenk oplossingen, haal je creativiteit naar boven of vraag het aan naasten die dat wel hebben. Ik ben in deze hele periode van ondernemen nog nooit mails gaan sturen naar bedrijven om Campagnes voor hun te mogen schieten of bedrijven benadert of zij nog iemand zochten. Ik weet niet waarom want misschien haal ik daar wel veel meer klussen uit. Ik ben gaan kijken hoe ik klanten kan trekken met social media, en met mijn vaste teams heb ik elke maand een klus eruit kunnen halen. En wat mijn voorkeur is is om met je team te gaan kijken naar ideetjes. Elke maand heb ik een toffe masterclass op de planning staan voor een fotograaf. Hier doe ik niet alleen de Styling voor, maar maak ik ook toffe concepten, ik kijk mee naar welke modellen daar het beste bij passen en waarbij nodig help ik ook met achtergrondkleuren of andere ideeën. Dit omdat ik ook wil dat er een mooi eindresultaat komt. Maar ook wil dat het voor de fotograaf zelf een mooi eindresultaat van een masterclass is. Hij blij ik blij en zo krijg je de volgende masterclass weer vol. En doordat ik zoveel voor andere doe doen ze het dus ook voor mij terug. En daaruit staan er nu wel meerdere Campagnes op het programma en ga ik nu met meerdere teams leuke klussen tegemoet. En van daaruit gaan er alleen nog maar meer dingen op mijn pad komen. Ik hoef daardoor niet een hele dag mails te gaan schrijven en sturen naar bedrijven die het 6 van de 10 keer toch niet lezen of daar geen tijd voor hebben.


Liefs,

Yoni45 weergaven0 opmerkingen
bottom of page